HEARTHSTONE

Hearthstone stats: Welke decks waren belangrijk of sterk in de round robin?

Geschreven door bamz0rs
19 Nov 2018

We did the maths! We keken nog eens alle wedstrijden en decks na om duidelijk te kijken wat sterk of zwak was in de Kayzr League. Daardoor kunnen we een interessante Kayzr League meta maken. Voor enkele leuke Kayzr League statistieken zit je hier goed. Deze statistieken gaan puur over de decks die gebruikt zijn.
Even opgelet!* Dit wil niet zeggen dat bepaalde decks overal goed presteren*, dit is enkel uit een proef van vijftien Bo5s waarin minstens vier en maximaal zes decks werden gespeeld. In totaal zijn er honderdtwintig decks naar ons gestuurd door zes sterke spelers uit de Benelux.

Algemeen gezien

Er zijn in totaal dertig verschillende decks opgesteld met de intentie om ze te spelen in de Kayzr League. Hierbij horen niet de specifieke tech kaarten, de kaarten die een deck erin steekt om dat beetje extra te hebben tegen een ander deck. Wel hoort hier een fundamenteel verschil naar hoe het deck gespeeld wordt en wat de outs zijn. Zo is er een fundamenteel verschil tussen de Odd/Quest Warrior en de Odd Warrior of de Fatigue Warrior.

De meest meegenomen decks zijn de Deathrattle Hunter (21), Odd Rogue (14) en Malygos Druid (13). De meest gebannede decks zijn Deathrattle Hunter, Malygos Druid en Odd Paladin (alle drie 5 keer gebanned). De decks met de hoogste winrates zijn Mecha’Thun Warlock (100%), Deathrattle Rogue (80%) en Malygos Druid (71,43%). Nu over naar statistieken en trends gebaseerd op class.

Warrior

De laatsten zullen de eersten zijn en ik wil ook niet praten over druid om eerlijk te zijn. Er werden in totaal tien warrior decks meegenomen naar de Kayzr League en dit waren vijf (!) verschillende archetypes. Twee daarvan werden nooit gespeeld, de Mechwarrior van Patryn werd gebanned en de Odd Warrior werd nooit gespeeld omdat de wedstrijd al afgelopen was, dat gebeurt al eens met ‘Last Hero Standing’.

Het meest gebrachte Warrior deck was de Odd/Quest Warrior en dat was ineens ook het meest succesvolle met een winrate van 60%. De Fatigue Warrior van Sjoesie werd maar één keer opgeroepen maar wel drie keer meegenomen. Het laatste deck voor Warrior was de Pirate of Face versie die CptnKitty in de laatste week gebruikte voor de memes. Blij dat we daar ook vanaf zijn.

Warlock

Ondanks het feit dat het deck met de hoogste winrate hierin verwerkt zit werd de Warlock maar één keer meer dan de Warrior meegenomen al zitten we wel met minder decks. Mecha’Thun Warlock was de grote winnaar van week 2 maar werd daarna niet meer aangeraakt waardoor het op een eenzame 100% winrate bleef zitten na twee sweeps. Met de Evenlock zien we tenminste het eerste deck met hoge pickkans. Je had 26,67% kans dat je tegenstander een Evenlock zou meenemen. Jammer genoeg voor de Warlock werd er na week 1 niet zo consistent meer mee gewonnen waardoor de winrate op 50% blijft hangen. Niet slecht, maar blijkbaar wel duidelijk te counteren. Nog een Honorable mention voor de Cubelock voor Patryn die nooit kon doen wat een Cubelock moet doen door de druk van zijn tegenstander. Een eenzame entry in onze statistieken.

Shaman

Vijf Shamans hebben we gezien. Vier van Echo Zulu, eentje van Sjoesie. Deze class heeft de hoogste banratio van alle classes omdat vier op tien (of twee op vijf) van de Shaman decks werden gebanned. Uit strategische overwegingen haalde iemand de Even Shaman van Joske609 weg, het deck waarmee hij in de top tien op de ladder stond (de rankings). Aikoio bande de Even Shaman van Sjoesie omdat dat het enige deck was dat een hogere winstkans had tegen zijn midrange line-up van week 5. Shudderwock Shaman krijgt nog een hoge winrate dankzij Badajimpom die hem twee keer piloteert (75%) maar maar vier keer gespeeld en komt dus niet in aanmerking voor algemene statistieken.

Rogue

Stilaan komen we bij de meer gespeelde decks als we alles omgedraaid alfabetisch afgaan. Odd Rogue is één van de top meegenomen decks. Zo had je 46,67% kans dat je tegenstander dit deck meehad in zijn line-up. Wat enorm veel is als je bekijkt dat het deck de laagste winrate had van alle decks met 16,67%. Twee wins en tien losses. Blijkbaar had het toch stevig wat last van de Giggling Inventor nerf of werd er teveel rekening mee gehouden door de spelers waardoor het nooit echt de prestatie haalde dat we verwachtten van Odd Rogue.

Gelukkig heeft Rogue ook een deck dat een hoge winrate heeft. Voornamelijk in de laatste week hebben Patryn en Aikoio dit deck enorm geboost met de sweeps die ze allebei ermee gehaald hebben. Deathrattle Rogue winrate is 80% met tien spelletjes wat dus wel net statistisch relevant is. De laatste decks zijn de Quest Rogue, zowel voor als na de Giggling Inventor nerfs, en de Miracle Rogue. Beide decks werden niet gespeeld door bans of het systeem.

Priest

Samen met Shaman in de buurt van de minst gespeelde class in de Kayzr League. Zonder week 5 en de memes van CptnKitty en Badajimpom zaten we zelfs maar aan drie intredes van de religieuze klasse allemaal door Sjoesie. Het is wel Badajimpom die de winrate van de Zerek’s Cloning Priest een beetje naar omhoog duwt. 66,7% winrate door zijn wins. CptnKitty speelde ook een Spiteful Summoner Priest maar verloor zijn matchup tegen de Cloning Priest van Badajimpom.

Paladin

Drie paladins kwamen op het speelbord terecht waarvan er eentje populair was. De Odd paladin had de hoogste banratio van alle decks met 45,45%. Dat is bijna de helft van alle Odd Paladins die nooit het licht hebben gezien. Met een 50% winrate over acht games was het zeker geen slecht deck om mee te nemen. Even Paladin en OTK Paladin werden ook meegenomen. Even Paladin door Patryn die net niet ermee wist te winnen tegen Aikoio en OTK door Badajimpom die afklokte op één win en één verlies.

Mage

Er zijn drie mages meegenomen naar de Kayzr League, twee ervan in de eerste week. De laatste half als meme deck. Dat is hoe zwaar de Mana Wyrm nerf de class heeft kapot gemaakt in competitive. In de eerste week verloor CptnKitty met de Tempo Mage terwijl het deck Joske hielp aan de win tegen zijn teammate. De Big Spell Mage van Badajimpom werd gebanned en zagen we dus niet in actie.

Hunter

Het meest genomen deck is de Deathrattle Hunter. Je had 70% kans dat je tegenstander dit deck meehad als je speelde in de Kayzr League. Toch had het, tot Joske609 Aikoio ermee sweepte, een enorm laag winpercentage. Zelfs met de wins van Joske609 erbij staat het maar op een 33% winrate. Iets hoger dan de Odd Rogue waarmee het samen met de Malygos Druid de top 3 meest gepickte decks uitmaakt. Natuurlijk is er maar één echt sterk Hunter deck tegenover meerdere Druid en Rogue decks wat de hoge pickrate van dit deck verklaart. Secret Hunter en Odd Hunter zijn veel snellere decks die ook werden meegenomen in de kaartarena maar geen of weinig speeltijd zagen.

Druid

Het meest meegenomen deck met 90% pickrate is de Druid. Met vier decks in de Tier 1 rangen kan dat ook nauwelijks anders. Toch worden er maar twee Druid decks consistent gespeeld met heel variërende resultaten. Malygos Druid is de koning onder de Druid decks. 43,33% pickrate met nog veel sterke decks in het Druid magazijn kan wel tellen. Er werd drie keer een partij mee gesweept en dat drukt duidelijk de scores naar het positieve 71,43% winrate. Daarnaast had de Token Druid het een pak moeilijker. Van de zeven keer dat het gespeeld werd zag het slechts tweemaal victorie en ligt het met een 28,57% winrate veel te dicht bij de Odd Rogue.

De Taunt Druid zagen we erg weinig naar mijn mening. Badajimpom besloot dan ook hem na week 2 thuis te laten na wat teleurstellende resultaten. De laatste druid die we in de arena zagen was de Star Aligner Druid, al hebben we geen Star Aligner gezien. Twee wedstrijden in een meme wedstrijd is alles wat we daarvan kregen. Er zat ook ergens een Togwaggle Druid en een Spiteful Druid tussen de decks maar deze twee hebben we (helaas?) niet mogen aanschouwen.

Snelle stats

Als je tot hier bent geraakt verdien je veel info in weinig tijd. Hieronder zetten we een statistiek, bvb pickrate classes, en de beste en slechtste in zijn categorie.

Picked Classes

Druid 27(/30!)
Mage 3

Banned Classes

Druid 8
Warlock 0 (enige class nooit gebanned)

Banrate Classes

Paladin 42,86%
Warlock 0%

Winrate Classes

Warlock 63,16%
Hunter 35.29%

Most Played Deck

Deathrattle Hunter 15 keer

Most Wins per Deck

Malygos Druid 10 keer

Most Losses per Deck

Odd Rogue 10 keer
Deathrattle Hunter 10 keer

Winrate Decks (minstens 5 games)

Mecha’Thun Warlock 100%
Odd Rogue 16,67%